Gebruikers- en werkgroepbibliotheken creëren

Gebruikers- en werkgroepbibliotheken zijn eenvoudigweg Vectorworksbestanden die je zelf creëert en aanvult met specifieke hulpbronnen die je via deze weg makkelijker en sneller kunt raadplegen wanneer je in Vectorworks tekent. Bibliotheken hebben geen enkele invloed op de grootte van het actieve bestand, noch nemen ze grote hoeveelheden geheugen in beslag.

Bewaar je op maat gemaakte bestanden niet in de mappen van de Vectorworksbibliotheek want zo gaan je wijzigingen mogelijk verloren wanneer je Vectorworks updatet.

Plaats op maat gemaakte bibliotheekbestanden in je gebruikersmap voor persoonlijk gebruik of, als er Vectorworks-uitbreidingsmodules zijn geïnstalleerd, in een werkgroepmap om de bestanden te delen met collega’s. Hulpbronnen op maat worden bewaard in Vectorworkstekeningen; als het bestand niet opgeslagen is, verlies je de hulpbron wanneer je het bestand sluit. Binnen de gebruikers- of werkgroepmap is het belangrijk dat elke hulpbron zich op een specifieke locatie bevindt die identiek is aan de locatie van de Vectorworksmap voor dat type hulpbron.

Als je niet zeker bent waar je een bepaald bestand moet plaatsen, kijk dan naar de structuur van de Vectorworksbibliotheek in de Hulpbronnenkiezer. Wanneer je bijvoorbeeld een lijnarcering in het Kenmerkenpalet selecteert, hebben de bibliotheekbestanden het volgende pad: [Vectorworks]\Bibliotheek\Hulpbronnen - Lijnarceringen.

Na het creëren en opslaan van een bibliotheekbestand op de juiste locatie, zijn de nieuwe hulpbronnen nog niet onmiddellijk beschikbaar. Klik met rechts op de titel van de Gebruikers- of Werkgroepbibliotheek in het Hulpbronnenbeheer en selecteer het commando Bijwerken. Of: klik in het Hulpbronnenbeheer op de menuknop Actie en selecteer Bibliotheken bijwerken. Hierna vind je de nieuwe hulpbronnen terug in het Hulpbronnenbeheer en de Hulpbronnenkiezer.

In de volgende secties van de handleiding vind je voorbeelden over hoe je je eigen bibliotheken aanmaakt en gebruikt.

Voorbeeld Gebruikersbibliotheek

Om een bibliotheek met gebladertesymbolen voor je eigen gebruik te creëren, plaats je het bibliotheekbestand in je gebruikersmap.

[Gebruiker]\Bibliotheek\Standaarden\Gebladerte\Gebladerte op maat.vwx

Ga naar het Hulpbronnenbeheer en werk de Gebruikersbibliotheek bij. Activeer dan het gereedschap Gebladerte en klik op Symbool in de Methodebalk. De Hulpbronnenkiezer wordt geopend met daarin de beschikbare symbolen voor gebladerte.

Zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Bestandslocaties voor meer informatie.

Voorbeeld Werkgroepbibliotheek

Om een bibliotheek van muurstijlen te delen met je werkgroep plaats je het bibliotheekbestand in een gedeelde werkgroepmap. Let op: de mappenstructuur voor muurstijlen is verschillend van de structuur voor gebladertesymbolen:

[Werkgroep]\Bibliotheek\ Gebouw\Hulpbronnen - Muurstijlen\Muren op maat.vwx

Ga naar het Hulpbronnenbeheer en werk de Werkgroepbibliotheek bij. Activeer het gereedschap Muur en klik op Muurstijl in de Methodebalk. De Hulpbronnenkiezer wordt geopend met daarin de beschikbare muurstijlen.

Zie Bestanden uitwisselen via werkgroepmappen voor meer informatie.

Uitzonderingen op de Hulpbronnenkiezer

Sommige hulpbronnen, zoals tekststijlen, kunnen niet via de Hulpbronnenkiezer worden geselecteerd. In plaats daarvan moet je deze hulpbronnen uit een lijst op een specifieke plaats in het programma selecteren. Dergelijke bibliotheekbestanden zijn ondergebracht in de map [Vectorworks]\Biblioteek\Standaarden.

Om tekststijlen te creëren voor eigen gebruik of voor gebruik in een werkgroep plaats je het bibliotheekbestand op maat in de gepaste map:

[Gebruiker]\Bibliotheek\Standaarden\Hulpbronnen - Tekststijlen\Tekststijlen op maat.vwx

[Werkgroep]\Bibliotheek\Standaarden\Hulpbronnen - Tekststijlen\Tekststijlen op maat.vwx

Als dezelfde bestandsnaam voorkomt in verschillende bibliotheken, wordt alleen de inhoud van één bestand getoond volgens deze hiërarchie: gebruikersmap, werkgroepmap, Vectorworksmap. Om de Standaardenbibliotheek van Vectorworks volledig te vervangen door je eigen bibliotheek, noem je je eigen bestanden hetzelfde als de Vectorworks-bibliotheekbestanden, in dit geval “Tekstijlen 01.vwx” en “Tekststijlen 02.vwx”.

Activeer het gereedschap Tekst en klik op Tekststijl in de Methodebalk. De keuzelijst die uitklapt, bevat zowel standaardstijlen uit Vectorworks als stijlen op maat.

De andere stijlen zijn afkomstig uit de Vectorworksbibliotheek

Hulpbronnen gebruiken in je tekening

Hulpbronnenbeheer